Dierenbeul schiet pas bevallen ree dood in Sint-Amands: "Het dier heeft nog flink afgezien"

vrij 11 Aug
Begin deze week werd op de Provinciale Weg in Sint-Amands een ree doodgeschoten. Het dier bloedde dood na een schotwonde in de borst. Mogelijk zou de dader een luchtdrukgeweer gebruikt hebben. De ree was pas bevallen en zou dus een jong of meerdere jongen hebben. "De moeder komt niet meer terug, waardoor de kans groot is dat de jongen het niet zullen halen", zegt Kris Janssens van wildbeheerseenheid (WBE) Klaverbeek.

Dinsdag werd de overleden ree aangetroffen in een maïsveld aan de Provinciale Weg in Sint-Amands. "Op dit ogenblik zijn er wegenwerken. Er is dus geen verkeer mogelijk en sociale controle is daardoor ook nauwelijks of niets aanwezig. Daarvan heeft de dader gebruikgemaakt om op het dier te schieten", zegt Janssens. Vlakbij heeft de WBE een wildakker aangelegd, waar dieren beschermd zijn en in alle rust kunnen eten. "We doen dat onder meer om het reeënbestand in de regio op peil te houden." De ree is wellicht vanop straat geraakt. Het zou om een wapen gaan met een heel laag kaliber, zoals een luchtdrukgeweer. 

“Dat zijn wapens of munitie die eenvoudigweg niet mogen gebruikt worden om reeën te doden. Daarmee dood je het dier immers niet onmiddellijk en laat je het nog een tijd lijden vooraleer het sterft. Dat kan niet de bedoeling zijn", zegt Janssens verontwaardigd. "De dader heeft het dier vlak voor haar dood alleszins flink doen afzien. En heel belangrijk: er mag op dit ogenblik ook niet gejaagd worden op reeën. Dat is bij wet verboden.”

Geen spoor van dader

De ree zou in de borst geraakt zijn en pas na een eindje verder te lopen in elkaar gezakt zijn. Aan de rand van de Provinciale Weg bloedde het dier dood. Wie het dier heeft doodgeschoten, is voorlopig nog niet geweten. De jachtvereniging gaat klacht indienen bij de politie. 

Het dier had net enkele jongen, die nu zonder hun moeder weinig overlevingskansen hebben. "De jongen zitten ergens op een veilige plaats, terwijl de moeder op zoek is gegaan naar eten. Maar de moeder komt dus niet meer terug, waardoor de kans groot is dat de jongen het niet zullen halen. Ze zitten ondertussen al enkele dagen zonder moedermelk." Een dier doden buiten het jachtseizoen is dus zeker niet zonder gevolgen. 


Foto: GVA