Partnerartikel

De voordelen van een duurzame vloer

maa 5 Dec 2022
Ga je verhuizen of verbouwen? Dan wil je dit natuurlijk op een zo duurzaam mogelijke manier doen. Dit geldt niet alleen voor het proces zelf, maar uiteraard ook voor de materialen die worden gebruikt tijdens de verbouwing. Vooral wanneer je met de wat grotere projecten binnenshuis aan de slag gaat, is het essentieel om hier goed naar te kijken. Onze vloer bijvoorbeeld is zonder dat we het ons vaak realiseren een belangrijk onderdeel in ons huis. Het bestrijkt immers de volledige woning en dan is het van belang dat hier de juiste keuzes in worden gemaakt. Wanneer je kiest voor een duurzame vloer dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Welke, dat vertellen we je hier.

De reden waarom je zou moeten kiezen voor deze vloer

De voornaamste reden dat mensen kiezen voor een duurzame vloer is omdat ze willen bijdragen aan een schoner en beter milieu. Daarnaast gaat een duurzame vloer natuurlijk ook veel langer mee wat ervoor zorgt dat deze materialen ook over tien tot twintig jaar kunnen worden gerecycled en worden gebruikt voor iets anders. Zo scheelt het je op lange termijn dus aanzienlijk in je portemonnee. Wel zo fijn in de huidige tijd waarin alles duurder wordt. Naast het vergelijken van onze vaste lasten, zoals online onze zorgverzekering en ook verzekering auto vergelijken, is het natuurlijk wel een keer afgelopen met vergelijken. Door dan ook kritisch te kijken naar andere, vooral grote uitgaven, kun je financieel gezien nog een extra slag slaan.

Waar wordt de vloer gelegd?

Op het moment dat je voor de keuze staat voor welke vloer je wilt, dan komt er natuurlijk het nodige bij kijken. Een vloer is immers niet iets wat je wekelijks, maandelijks of zelfs jaarlijks aanschaft. Het is dus belangrijk dat je exact weet wat je wensen zijn. De eerste vraag die jij jezelf dient te stellen, is waarvoor jij je vloer wilt gebruiken. Beter gezegd, voor welke ruimte. Kies je voor een vloer op zolder, dan is het aannemelijk dat deze weinig tot niets te verduren krijgt. Gaat het om de vloer in je woonkamer, dan is het wellicht goed te kijken naar een gietvloer met extra coating die krasbestendig is.

Verschillende soorten materialen

Kies je voor duurzaam en dus voor een schoner en beter milieu, dan kun je hierin alle kanten op. Zo kun je kiezen voor natuurlijke materialen zoals bamboe, kurk of rubber, maar behoren ook natuursteen en marmoleum tot de mogelijkheden. Uiteraard betekent een duurzame vloer niet per definitie dat je ook daadwerkelijk moet kiezen voor natuurlijke materialen, want ook de juiste gietvloer is ontzettend duurzaam.

Nog meer tips

Wanneer je ervoor kiest je vloer zelf te leggen, dan is het belangrijk te kiezen voor een lijm die geen oplosmiddelen bevat. Dit is namelijk allesbehalve duurzaam. Om ervoor te zorgen dat je vloer zo lang mogelijk meegaat wanneer deze er ligt, is het goed om bij een gietvloer te kijken naar een extra stevige vloer coating waardoor je vloer wordt beschermd tegen krassen en andere beschadigingen. Ook is het van belang te kiezen voor plinten, zodat niet alleen je vloer, maar ook je muren niet beschadigd raken wanneer je kinderen aan het spelen zijn of je zelf met bijvoorbeeld de stofzuiger tegen de muur botst.