Cyberaanval bij Thomas More: "Hinder voor studenten is beperkt"

don 21 Sep
Sinds gisteren is de Thomas More Hogeschool het slachtoffer van een cyberaanval. Het zou gaan om een DDoS-aanval. "Dat is een aanval waarbij er geprobeerd wordt om bepaalde systemen plat te leggen door overbelasting. Je kan het vergelijken met een autostrade van drie rijvakken die plots het verkeer van twintig rijvakken te slikken krijgt”, zegt woordvoerder Frederik Van den Bril.

Door de overbelasting zijn de systemen van de school al twee dagen moeilijk bereikbaar. De hinder voor de studenten is echter beperkt: de lessen kunnen gewoon doorgaan, maar bepaalde online toepassingen zouden wel hinder ondervinden. "Zo hebben de docenten soms moeite met aanmelden op het systeem."

Niet gehackt

"De beveilingssystemen houden momenteel goed stand. De hackers zijn er dan ook niet in geslaagd om binnen te dringen in onze systemen", gaat de woordvoerder verder. Het doel van zo'n DDoS-aanval is wel om de beveiliging te overbelasten en zo uiteindelijk binnen te dringen in het systeem. “Maar er is op dit moment zeker geen sprake van hacking of een aanval met ransomeware, waarbij gegevens versleuteld worden en er losgeld gevraagd wordt. Wie er achter de aanval zit, valt door ons onmogelijk te achterhalen. Het gebeurt via computers wereldwijd.”


Foto: archief RTV