Na twee jaar renovatiewerken: Hof van Busleyden heropent met schilden van het Gulden Vlies

don 22 Feb
© RTV

Na renovatiewerken die bijna twee jaar hebben geduurd, heropent het Hof van Busleyden in Mechelen dit weekend. Er is een nieuwe tentoonstelling over de Ridders van het Gulden Vlies. En ook de vaste collectie heeft nieuwe kunstwerken en is dynamischer en hedendaagser gemaakt.

Het museum Hof van Busleyden in Mechelen was de afgelopen twee jaar gesloten voor renovatie. Zowel de binnenruimtes als de buitenkant van het museum zijn grondig vernieuwd. Daarnaast vind je er nu ook een koffiebar.

Zaterdag gaat het museum weer open voor het publiek. In de vernieuwde vaste opstelling beleef je de hoogdagen van de Bourgondische Renaissance. Je stapt er binnen in de werelden van gastheer Hiëronymus van Busleyden, Margareta van Oostenrijk en de Gasthuiszusters. Je ontdekt er de mooiste kunst van de noordelijke renaissance.

Unieke wapenborden

Daarnaast is er de tijdelijke tentoonstelling ‘Ridders van het Gulden Vlies: een schitterende mythe ontrafeld’. Ze voert je mee naar de bijeenkomst van de ridders in 1491, één van de grootste en belangrijkste feestelijkheden uit de geschiedenis van Mechelen. Aan de hand van een unieke reeks 15e-eeuwse wapenborden, speciaal voor de bijeenkomst in Mechelen gemaakt, maak je kennis met de befaamde Bourgondische ridderorde. Het is de eerste keer dat de 29 wapenborden na restauratie van zo dichtbij te zien zijn.