Breakdancer Michaël Priëels aangesteld als nieuwe stadsartiest

din 5 Sep
Breakdancer Michaël Priëels is de nieuwe stadsartiest van Mechelen. Na woordkunst van de hand van Pat Donnez, muziek met Frank Vaganée, beeldende kunsten dankzij Gijs Vanhee, uniek circus met Circus Ronaldo en Stef Lernous voor theater en film wordt er uitgekeken naar urban dance als nieuwe discipline. Michaël is de oprichter van het Mechelse Bustamove, met zo'n 800 leden de grootste breakdanceclub van de Benelux. Nog tot 2025 zal Priëels de Mechelaars met verschillende projecten en optredens onderdompelen in de wereld van de urban dance.

Urban dance twee jaar lang centraal in Dijlestad

Michaël Priëels neemt vanaf vandaag deze boeiende opdracht twee jaar lang voor zich.“Onder leiding van Michaël werd breakdanceclub Busta Move een klinkende naam binnen de wereld van de break- en streetdance. Dit is een energievolle en acrobatische dansvorm waar een boeiende cultuur achter schuilgaat. Die ontstond eind jaren 70 met de opkomst van hiphop-Dj’s en graffiti”, vertelt schepen van cultuur Björn Siffer.

Dankzij Michaël Priëels is deze Mechelse ‘breaking scene’ sinds 2019 ook gegroeid tot de grootste in België met vele honderden enthousiaste ‘bboys’ en ‘bgirls’ uit alle windstreken van Vlaanderen. Het organiseren van ‘Battle of Honour World Finals’, een officieus wereldkampioenschap voor breakdance, heeft daar zeker aan bijgedragen.

Priëels:  “Ik was enorm vereerd toen ik uitgekozen werd om Mechelse stadsartiest te worden. De vraag komt er net in het jaar dat de hiphopcultuur 50 jaar bestaat, een cultuur waarvan de artistieke dans breakdance een belangrijk onderdeel uitmaakt”. “Van de 50 jaar heb ik de helft mogen meemaken, actief zijnde van mijn 16 tot 41 jaar. In die tijd heb ik de Mechelse vlag met passie verdedigd op battles in binnen-en buitenland. Maar nu is het niet het buitenland, maar mijn eigen stad Mechelen die me die kans, die waardering, geeft. Dat maakt me erg gelukkig. Ik vind het progressief van de stad Mechelen om voor Urban te gaan. Gedurfd, maar wel van deze tijd. Mechelen neemt hier weer een voorsprong op veel andere steden. In tussentijd blijf ik mijn passie en kennis doorgeven aan onze 800 leden van Busta Move. Jullie zijn nog niet van me af, zeker niet in 2024-2025 waarbij ik als stadsartiest allerlei fijne projecten wens aan te gaan.”

Foto: RTV