Boerenbond houdt eerste actie in Merksplas: "Zet de boer niet botweg aan de kant"

din 30 Jan
boeren_merksplas_3001_03_jpg.jpg
Na hun doortocht in Geel, Herentals houden de boeren ook in Merksplas een protestactie. Het gaat om een geplande actie van de Boerenbond en de Groene Kring. De landbouwers voeren actie onder het motto "zet de boer niet botweg aan de kant”. Ze laten ook symbolisch hun laarzen achter. Zo'n 400 boeren en honderden tractoren tekenden present.
boeren_merksplas_3001_01.jpg

In Merksplas kwamen de boeren die aangesloten zijn bij de Boerenbond, de grootste landbouworganisatie van Vlaanderen samen. De eerste boeren arriveerden even voor de middag. Daarna volgt er nog een optrocht. De politie sloot uit voorzorg het centrum van Merksplas af.   

Ook boeren uit Ravels, Hoogstraten en Kasterlee trokken richting het centrum van Merksplas. Merksplas werd gekozen als verzamelplaats voor de actie omdat ze hier midden in het Turnhouts Vennengebied zitten. En net dat gebied wordt extra zwaar getroffen. Merksplas ligt bij een natuurgebied, waardoor boeren hier moeten voldoen aan de strenge Europese milieuwetgeving. En de boeren willen weten of er nog een toekomst voor hen is. Een delegatie zal praten met burgemeester Frank Wilrycx.   

Het protest en de chaos kunnen nog een week aanhouden, beloven de boeren intussen. Het Algemeen Boerensyndicaat en de Boerenbond hadden eerder aangekondigd dat ze vanaf vandaag actie zouden voeren.  

boeren_merksplas_3001_04_jpg.jpg
boeren_merksplas_3001_02.jpg

Foto's: RTV