Boeren zetten kruispunt fly-over in Geel vast, hele dag hinder in de Kempen

din 30 Jan
boeren_protest_fly-over_03jpg.jpg
Landbouwers blokkeerden gisteren en ook vandaag al verschillende belangrijke verkeersaders in Vlaanderen. Tijdens de avondspits op dinsdag is er hinder op de Ring van Turnhout en daardoor ook voor de bussen van de Lijn. Boeren en hun tractoren blokkeren de wegen. Dat was o.a. het geval aan de fly-over in Geel. De boeren van Geel, Olen, Meerhout en Balen voeren er sinds 8 uur actie. Van daaruit trekken ze in colonne naar Merksplas. Ook elders kan er door het protest al dan niet gecoördineerd verkeershinder zijn. De boeren zijn boos, onder meer voor de strenge Europese milieunormen en hun dalende inkomsten.

Colonne op E313 aan de kant gezet

Een 30-tal boeren en een 15-tal tractoren zetten kruispunt aan fly-over in Geel helemaal vast. Mensen die het kruispunt  willen oprijden vanop de E313 of de ring van Geel, kunnen niet langs. Enkel via Geel-Punt kunnen auto's doorrijden. Hoe lang de protestactie daar zal duren, is niet duidelijk. Politie staat erbij om alles in goede banen te leiden. 

Een deel van de boeren was in colonne ook de E313 opgegaan richting Antwerpen en veroorzaakte daar een file van Geel tot Ham in Limburg. Die file zou dus stilaan moeten verdwijnen al zit het verkeer naar Antwerpen verderop de E313 ook nog in de knoop.

Nog in Geel was er op de middag en blokkade op het rondpunt tussen de westelijke en de Zuiderring aan Oké Auto. Je kon alleen van Turnhout naar de E313 en vanuit de richting van de snelweg richting Mol.

boerenprotest_herselt.jpg
boeren_aan_ok_geel.jpg

Ook het kruispunt van de ringlaan met de Augustijnenlaan (aan McDonalds) in Herentals werd een tijdlang bezet door de boeren. De politie leidde ook daar het verkeer om. Rond 12 uur was de colonne in Herentals gepasseerd en het stadscentrum opnieuw vrij. 

Ook actie in Herselt

De boeren trokken met hun grieven ook in Herselt de straat. De actievoerders vertrokken daarna ook richting Merksplas. 

Politie adviseert intussen om het centrum van Merksplas te vermijden. Er wordt grote verkeershinder in de namiddag verwacht in het centrum en alle wegen er naartoe.

Het protest en de chaos kunnen nog een week aanhouden, beloven de boeren. Het Algemeen Boerensyndicaat en de Boerenbond hadden eerder aangekondigd dat ze pas vanaf vandaag actie zouden voeren. Zondag was er al een actie in hartje Turnhout.  

Meer boerenprotest: https://www.rtv.be/artikels/video-honderden-boeren-betogen-op-de-markt-van-turnhout-start-van-actieweek-a140717

Foto: RTV

boeren_protest_fly-over_01.jpg
boeren_protest_fly-over_02.jpg