Bijzondere editie van de Gummarusprocessie in Lier, geen processie bij regenweer

din 10 okt 2023
In Lier maken ze zich op voor een nieuwe editie van de Gummarusprocessie. De stadspatroon Sint-Gummarus wordt ieder jaar gevierd op de eerste zondag na 10 oktober, zijn feestdag. De dag start met een bedevaartmis. Na de mis trekt vol ornaat de Sint-Gummarusprocessie door de Lierse binnenstad. Door de restauratie van de Sint-Gummaruskerk wordt het een ongewone editie.

Bij regen geen processie

Door de restauratie van de Gummaruskerk zal op woensdag 11 oktober er een eucharistieviering gehouden worden in de Sint-Pieterskapel. De plechtige eucharistieviering zal op zondag 15 oktober om 10 uur gevierd worden in de H. Kruiskerk aan het Renaat Veremansplein.  Bij regenweer gaat de processie evenwel niet door. De processie kan immers niet in de kerk rondgaan. 

Processieparcours

De Sint-Gummarusprocessie vertrekt  zondag aan de Sint-Gummaruskerk om 11.30 uur. Zij zal zoals gewoonlijk gevormd worden aan het hoofdportaal op het Kardinaal Mercierplein. Het processieparcours loopt langs de  Rechtestraat - Werf - Zimmerplein- Eikelstraat - Grote Markt – Vismarkt – Aragonstraat- Mosdijk – De Heyderstraat – Sint-Gummarusstraat – Heilige Geeststraat. De processie eindigt met het Te deum in de Sint-Pieterskapel.
In de processie stappen verscheidene Lierse groepen op. Jeugdbewegingen elk in hun eigen uniform en met vlaggen, vaandels en processietoortsen. Muziekkorpsen begeleiden de processie. Dan volgen andere Gummarusparochies: Emblem, Enkhuisen (NL), Steenbergen (NL), Wagenberg (NL) en beelden van de voormalige parochies in Mechelen en Antwerpen.

Het hoogtepunt van de dag is het 17de -eeuwse zilveren reliekschrijn van Sint-Gummarus, de ‘Sint-Gummaruskas’. 16 mannen van het Genootschap van de Kasdragers van Sint-Gummarus dragen het schrijn van meer dan 800 kilo door de straten van Lier.  De Sint-Gummaruskas wordt aan de Hooge Brug (hoek Werf - Rechtestraat) op haar gewone plek in de processieopstelling ingevoegd. Bij de ontbinding van de processie aan de Sint-Pieterskapel wordt zij aanstonds via de Rechtestraat en de Grote Markt terug naar het Stedelijk Museum in de FL. Van Cauwenberghstraat gebracht.

In het Stedelijk Museum van Lier staat het reliekschrijn van Sint-Gummarus voortaan te pronken. Zolang de Sint-Gummaruskerk volledig gerenoveerd wordt, valt het schrijn daar te bewonderen. Sinds 2019 is de Sint-Gummarusprocessie opgenomen in de Vlaamse Inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed. 

 

Foto: RTV