Partnerartikel

Besparen op je lening doe je zo

maa 3 Apr 2023
Soms kun je niet anders dan een lening afsluiten, of het nu is om onverwachte kosten te dekken of om een grote aankoop te financieren. Er zijn echter manieren om geld te besparen op je lening en het totale bedrag dat je moet terugbetalen in de loop van de tijd te minimaliseren. Speciaal daarom hebben wij een aantal van deze manieren voor je op een rijtje gezet. Je bent namelijk niet de enige die een lening heeft die enkele jaren geleden is afgesloten en waar je vervolgens een aanzienlijk percentage aan rente op betaald. Omdat dit zonde is en ook totaal onnodig, is het goed te weten wat de mogelijkheden zijn.

Persoonlijke lening en een doorlopend krediet

Er zijn twee soorten leningen die naast een hypotheek het meeste voorkomen, dit zijn: de persoonlijke leningen en het doorlopend krediet. Een persoonlijke lening is een vast bedrag aan geld dat tegen een vaste rente wordt geleend en in vaste maandelijkse termijnen over een bepaalde periode wordt terugbetaald. Aan de andere kant is er het doorlopend krediet, ook wel bekend als een kredietlijn, een vooraf goedgekeurd bedrag dat op elk moment kan worden geleend en waarbij alleen rente wordt berekend over het geleende bedrag.

Vergelijk verschillende kredietverstrekkers

Voordat je daadwerkelijk geld gaat lenen, is het belangrijk om rond te kijken en rentetarieven van verschillende kredietverstrekkers te vergelijken. Zoek naar kredietverstrekkers met lage rentetarieven en gunstige terugbetalingsvoorwaarden. Als het mogelijk is, probeer dan een lening te vinden zonder boete voor vervroegde aflossing zodat je deze vroegtijdig kunt afbetalen als je extra middelen hebt. Geld lenen voor een nieuwe auto of vakantie behoort bijvoorbeeld tot de mogelijkheden. Bij een doorlopend krediet kan het moeilijker zijn om geld te besparen omdat rentetarieven kunnen fluctueren op basis van het geleende bedrag en de tijd die het kost om het terug te betalen. Er zijn echter nog steeds manieren om rentekosten te minimaliseren. Probeer je saldo zo laag mogelijk te houden en maak elke maand tijdig en volledige betalingen over, om extra kosten te vermijden.

Extra aflossen

Als je een lening hebt afgesloten, zoals een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, kun je overwegen om extra aflossingen te doen om geld te besparen. Door extra aflossingen te doen, kun je de looptijd van je lening verkorten en moet je uiteindelijk minder rente betalen. Voordat je extra aflossingen doet, is het belangrijk om na te gaan of er boetes zijn voor vervroegde aflossing. Sommige kredietverstrekkers brengen kosten in rekening als je vervroegd aflost, dus zorg ervoor dat je deze kosten begrijpt voordat je extra aflossingen doet. Als er geen boetes zijn voor vervroegde aflossing dan kun je overwegen om extra betalingen te doen wanneer je extra geld hebt. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je een bonus ontvangt op je werk of wanneer je extra geld hebt bespaard op je maandelijkse uitgaven. Vergelijk daarom via Pricewise altijd eerst de verschillende kredietverstrekkers zodat je zeker weet wat je rechten en ook plichten zijn gedurende de looptijd. Uiteraard kost lenen altijd geld en er zijn bepaalde situaties waarin het simpelweg niet anders kan.