Partnerartikel

Belgische kinderen en het eetgedrag aan tafel

vrij 22 Mar

Eetgewoonten en ouderschap

In een recent onderzoek is naar voren gekomen dat veel Belgische gezinnen specifieke regels hanteren aan de eettafel. Deze regels zijn van invloed op het eetgedrag van kinderen. Laten we eens dieper ingaan op deze bevindingen. Uit het onderzoek blijkt dat 60% van de Belgische kinderen aan tafel moet blijven zitten totdat iedereen klaar is met eten. Dit illustreert een gezamenlijke eetgewoonte die in veel Belgische huishoudens wordt toegepast.

Eten wat de pot schaft

Een andere veelvoorkomende regel is dat 56% van de Belgische kinderen moet eten wat er op tafel wordt gezet. Deze aanpak kan worden gezien als een manier om kinderen te stimuleren gevarieerd te eten en nieuwe smaken te ontdekken.

Proeven verplicht in Belgische gezinnen

Interessant genoeg wordt ook vastgesteld dat 59% van de kinderen minstens één hap moet proeven van de maaltijd die hen wordt voorgeschoteld. Dit benadrukt het belang van het proberen van nieuwe voedingsmiddelen en het ontwikkelen van een gevarieerd dieet.

Apart koken voor de kids

Hoewel de meerderheid van de Belgische ouders hun kinderen volgens deze eetregels opvoedt, blijkt uit het onderzoek dat een deel van hen dagelijks apart kookt voor hun kinderen. Ongeveer 15% van de ouders geeft aan vrijwel altijd aparte maaltijden te bereiden voor hun kroost. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals voedselvoorkeuren of dieetbeperkingen van de kinderen.

Het onderzoek werpt licht op de eetgewoonten van Belgische gezinnen en de rol die ouders spelen bij het vormgeven van het eetgedrag van hun kinderen. Hoewel veel kinderen worden aangemoedigd om te eten wat de pot schaft en minstens één hap te proeven, zijn er nog steeds ouders die apart koken voor hun kinderen. Dit benadrukt de diversiteit aan eetgewoonten binnen Belgische huishoudens.

Naast de traditionele eetregels die in veel gezinnen worden toegepast, zijn er ook nieuwe trends te zien in het eetgedrag van Belgische kinderen. Deze trends kunnen worden beïnvloed door factoren zoals media, sociale invloeden en culturele veranderingen.

Invloed van media op koken

De opkomst van kookprogramma's op televisie en online platforms heeft een grote invloed gehad op het eetgedrag van kinderen. Ze worden blootgesteld aan verschillende gerechten en culinaire trends, wat hun interesse in voedsel kan vergroten en hen aanmoedigt om nieuwe smaken uit te proberen. Bijvoorbeeld de Hellofresh recepten bieden een grote diversiteit aan culturen en smaken

Sociale invloeden

Daarnaast spelen sociale invloeden een belangrijke rol bij het vormen van eetgewoonten. Kinderen worden beïnvloed door hun vrienden, klasgenoten en andere sociale groepen. Als bepaalde voedingsmiddelen populair zijn binnen hun sociale kring, kunnen kinderen eerder geneigd zijn om deze voedingsmiddelen te proberen.

Culturele veranderingen

Ten slotte zijn culturele veranderingen ook van invloed op het eetgedrag van kinderen. De diversiteit aan culturen binnen België zorgt voor een breed scala aan culinaire tradities en gerechten. Kinderen worden blootgesteld aan verschillende keukens en kunnen hierdoor een brede smaak ontwikkeling doormaken.

Toekomstige ontwikkelingen

Het is interessant om te zien hoe het eetgedrag van Belgische kinderen zich in de toekomst zal ontwikkelen. Met de voortdurende veranderingen in media, technologie en maatschappij zullen er ongetwijfeld nieuwe trends ontstaan op het gebied van voeding en eetgewoonten.

*Onderzoek in opdracht van HelloFresh uitgevoerd door Markteffect met 1034 respondenten in heel België tussen november en december 2023.