AZ Turnhout wil met infostandje bewustzijn creëren rond antibioticaresistentie

vrij 25 Nov 2022
In Campus Sint-Elisabeth van het AZ Turnhout kan je op vrijdag 25 november een informatiestandje over antibioticaresistentie terugvinden. Dat staat er omdat de Wereld Gezondheidsorganisatie de week van 21 november tot en met 27 november uitgeroepen heeft tot de ‘antibiotica awareness week’. Veel mensen nemen te veel antibiotica in of gebruiken ze verkeerd, wat antibioticaresistentie in de hand werkt. Bij het AZ Turnhout krijgt die problematiek deze week dan ook extra aandacht.

De dokter kan antibiotica voorschrijven wanneer iemand een infectie met bijvoorbeeld een bacterie oploopt. Maar wanneer mensen antibiotica te veel, te snel of verkeerd gebruiken, dan kan een bacterie op termijn resistent worden. Dat wil zeggen dat de bacterie, maar evengoed een virus; schimmel of parasiet, niet meer afgeremd of gedood kan worden door antibiotica, omdat het zich ertegen gaat beschermen. Infecties worden daardoor moeilijker te behandelen, wat ook het risico op ziekteverspreiding, ernstige ziekte en overlijden doet stijgen.

HOST-team

Het HOST-team van AZ Turnhout, ofwel het team dat zich bezighoudt met infectiepreventie en antibiotica, wil daarom meer bewustzijn creëren rond antibioticaresistentie en het correct gebruik van antibiotica. In Campus Sint-Elisabeth, voor de cafetaria, staat er dan ook een infostandje waarbij je meer kan leren over het fenomeen. Het infostandje kan je bezoeken op vrijdag 25 november van 13 uur tot 15 uur. Elke bezoeker krijgt bovendien iets lekkers mee naar huis.

Foto: AZ Turnhout