Yannick Michiels scoort eerste Belgische medaille ooit op WK Sprint Orienteering

vrij 1 Jul 2022
Donderdag vond het WK Sprint Orienteering plaats in Denemarken en het was een succesvolle editie voor onze regio. Zo pakte Yannick Michiels uit Dessel brons en plaatsten ook de Kempenaars Wouter Hus en Warre De Cuyper zich voor de A-finale.

Bij orienteering, ofwel oriëntatielopen, moeten de lopers met behulp van een kaart zo snel mogelijk hun route zoeken tussen verschillende locatie-punten. De lopers moeten dan de kenmerken en moeilijkheden van het terrein proberen inschatten. Bij Sprint Orienteering is er een extra moeilijkheid. Zo worden er kortere afstanden gelopen, waardoor de lopers erg snel beslissingen moeten nemen.

De winst van Yannick Michiels zat eraan te komen, want hij stond van oktober 2019 tot en met begin juni van dit jaar onafgebroken aan de leiding van de wereldranglijst. Daarnaast eindigde hij in Tjsechië (2021) en in Letland (2018) twee keer net naast het podium. Maar gisteren was het wel raak, al scheelde het niet veel. Michiels liep de derde snelste tijd, maar de Brit Kris Jones dreigde toch net voor hem te eindigen. Bij de controle van de chip van de Brit bleek achteraf dat hij een controlepost overgeslagen had, waardoor hij werd gediskwalificeerd. Dat leverde Michiels de bronzen medaille op. Mede dankzij zijn winst van gisteren is hij nu op medaillekoers voor de Wereldspelen in de Verenigde Staten op 15 juli.

Wouter Hus uit Mol en Warre De Cuyper uit Herentals werden ook geselecteerd voor de A-finale. Hus werd 36ste op het WK en De Cuyper 44ste.