17u08

Willems Balen en Vlaamse Waterweg investeren in nieuwe laad- en loskade

Het staalconstructiebedrijf Willems in Balen heeft een nieuwe laad- en loskade langs het kanaal Dessel-Kwaadmechelen in gebruik genomen. Die heeft het bedrijf samen met de Vlaamse Waterweg aangelegd. Met deze extra ‘oprit’ naar de watersnelweg schakelt het bedrijf een versnelling hoger inzake duurzaam transport via de waterwegen en wordt nog meer ‘ambassadeur van de watersnelweg’.

Met de aanleg van dergelijke kades wil Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters nog meer bedrijven overtuigen om te kiezen voor de duurzame waterweg. “Willems haalt vrachtwagens weg van de weg en zet ze op het water. Elk schip geladen met staalconstructies vermijdt gemiddeld 13 volle vrachtwagens over de weg”, benadrukt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Via de watersnelweg kunnen goederen efficiënter én goedkoper verplaatst worden doordat er minder vrachtwagenkilometers afgelegd worden. Ik ben ervan overtuigd dat hun voorbeeld inspirerend kan werken voor andere bedrijven.”

Schepen tot 2.000 ton

De nieuwe kade heeft een totale lengte van 186 m, een kaaioppervlakte van 1.350 m² en een diepgang van 3,50 m. Daardoor kan ze schepen tot 2.000 ton ontvangen, beladen en lossen. 110 m van de nieuwe laad en loskade wordt gebruikt door Willems. Daarnaast investeerde De Vlaamse Waterweg nog bijkomend in 78 m nieuwe oeververdediging zodat de Willems-kade mooi aansluit met brug 6 Balen-Hoolst. Willems investeerde daarenboven nog eens 400.000 euro in de aanleg van het terrein naast de kade.