5u49

Wetenschapsdoecentrum Technopolis blikt tevreden terug op 2021

Het Mechels wetenschaps- en doecentrum heeft er een goed jaar opzitten. In totaal wist Technopolis meer dan 600. 000 wetenschapsfans te bereiken dit zowel in het doe-centrum in Mechelen als ver daarbuiten en online. Twee expo’s, digitale quizzen, shows in cultuurcentra, een buitenbar en een reeks hybride topevenementen… Het zijn maar enkele nieuwe projecten die Technopolis in 2021 uit de grond stampte.

Dankzij de gloednieuwe expo Zeekracht, de tijdelijke buitenexpo’s Dinopolis en Insectopia, investeringen in de vernieuwing van de exporuimte, nieuw aanbod voor scholen en een buitenbar bleven de gevolgen van de coronapandemie gelukkig beperkt.

In 2021 nam Technopolis deel aan allerlei evenementen. Zo kon je onder meer Technopolis-experimenten uitvoeren op de tijdelijke expo Meer Weer in Oostende. Technopolis trok ook rechtstreeks naar de scholen met een reeks nieuwe workshops en shows. In tijden dat schooluitstappen moeilijk of zelfs onmogelijk waren, kon de schoolgaande jeugd toch nog even onbezonnen van een portie wetenschap genieten.  In 2021 werd niet alleen een gratis online escape game uitgebracht, maar werden ook twee digitale quizformats voor scholen (Quiz-o-opolis en een voedingsquiz) in het leven geroepen.

Daarnaast bleef Technopolis fel inzetten op sociale media. Nieuwe YouTube-reeksen om jongeren te inspireren door STEM zoals EMIEL-itair, WeteWaWerkt, Studentikeus, Technopolis on the Road

Het grootste succes boekte Technopolis op TikTok. Korte en eenvoudige wetenschappelijke proeven met een WOW-effect scoorden het hele jaar door verrassend hoog. 2021 was ook het jaar van de online en hybride evenementen en die boot miste Technopolis niet.

Door te investeren in een gloednieuwe hybride evenementenplatform HYBR, slaagde Technopolis erin om grote wetenschapsevenementen zoals de Solar Olympiade en het I Love Science Festival in goede banen te leiden wanneer grote evenementen uit den boze waren.