20u50

Wat als de aarde beeft? College Hagelstein houdt workshop rond seismologie

De zesdejaars van College Hagelstein uit Sint-Katelijne-Waver verwelkomen deze week hun Italiaanse leeftijdsgenoten voor een wetenschappelijke uitwisseling. Dat doet de school al voor de dertigste keer, maar dit jaar staat er toch een opmerkelijke activiteit op de planning: een STEM-workshop rond aardbevingen. Het Italiaanse dorpje waar de uitwisselingsstudenten vandaan komen, werd in 1976 namelijk geteisterd door een zware aardbeving. Via de workshop leren ook de Vlaamse leerlingen over seismologie en aardbevingen.

Buiten meten de leerlingen de seismografische activiteit. Dat gebeurt met een seismograaf, een toestel dat in België niet veel gebruikt wordt. In Italië daarentegen is het toestel wel courant, sterker nog, wie daar iets wil bouwen is verplicht om seismologische metingen te laten uitvoeren. Verder bouwen de leerlingen ook ‘aardbevingsbestendige’ torens, die ze later ook zullen testen op een ‘aardbevingstafel’. 

De Italiaanse studenten logeren nu een week bij hun Vlaamse medeleerlingen. In mei trekken de zesdejaars van het College Hagelstein op tegenbezoek naar Noord-Italië. Straks meer in RTV Vandaag.

Foto's: RTV