4u01
De wereld vandaag

Wandeling zet schildersverleden van Wechelderzande in de verf

Vanaf vandaag kan je een schilderswandeling maken in Wechelderzande. De gemeente Lille realiseerde de wandeling om het rijke schildersverleden van Wechelderzande in de verf te zetten.

“Op het einde van de 19de en bij het begin van de 20ste eeuw vonden heel wat bekende schilders hun weg naar Wechelderzande”, vertelt schepen van Cultuur Tom Kersemans (N-VA). "De Brusselse kunstschilder A.J. Heymans kwam vanaf 1876 tot 1914 elk jaar maandenlang naar Wechelderzande, het dorp van zijn moeder. Ook Jaak Rosseels en schilder-architect Henry van de Velde werden aangetrokken door de heide en de korenvelden van Wechelderzande. Met herberg ‘De Keizer’ als uitvalsbasis ontstond er zo een heuse kunstenaarskolonie in Wechelderzande. Wechelderzande wordt daarom wel eens het schildersdorp genoemd.”

De wandeling bestaat uit zes infoborden verspreid over een afstand van 7 kilometer. Ze start en eindigt aan de brasserie ‘De Keizer’. De brochure kan je oppikken in het gemeentehuis of bij de infopunten in de Lilse horeca. De brochure vertelt je nog meer over het Wechelse schildersverleden. De Wechelse  Rosette Dillen is de drijvende kracht achter de wandeling en de brochure.