2u34

Vogel-, knaagdieren- en hondenkennels verliezen vergunning

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft de vergunning ingetrokken van Watervogels en knaagdieren Vekemans in Duffel en van Puppy Paradise en Meerle dogs in Hoogstraten. De uitbaters mogen de 2 komende jaren ook geen nieuwe vergunning aanvragen. Wie geen goede huisvesting en verzorging aan dieren kan bieden, mag ze niet houden. Dat is de boodschap.

Beslissing volgt na traject met uitbaters

De kwekers kregen eerder al controleurs over de vloer en bleken bijvoorbeeld niet in orde met de oppervlakte per dier, toegang tot drinkwater, ventilatie, te weinig daglicht. Bij Puppy Paradise bleken er ook zieke dieren tussen te zitten in de verkoopsruimte en dieren waarvan de herkomst niet duidelijk is. De kennel was ook niet in orde met de administratie.

Uitverkoop tot 15 november

De uitbaters mogen hun dieren nu nog verkopen tot 15 november. Daarna mogen ze geen dieren meer houden. In Duffel werden onder andere kippen en konijnen op een te kleine oppervlakte gehuisvest. Op het buitenterrein waar 300 zwanen, eenden, duiven, pauwen en ibissen verblijven, is geen schuilhok of beplanting en eerder opgelegde maatregelen werden niet nageleefd. 65 pups van Meerle Dogs werden overgebracht naar een asiel. Andere honden zaten te klein of hadden een onduidelijke herkomst.

Foto: RTV archief (brand in kennel Meerle Dogs in 2016)