18u37

Vijver Grote Netewoud Meerhout klaar om vissen te ontvangen

Aan het Natuurpuntbezoekerscentrum Grote Netewoud in Meerhout is het afgelopen jaar de ‘vijver van Jefke’ volledig heringericht. De vijver sluit nu aan op de Grote Nete zodat hij niet meer droog valt en vissen vrij in en uit kunnen zwemmen. Hopelijk zal de vijver op termijn ook gebruikt worden als paaiplaats.

Om te zien of dit ook effectief gebeurt, werkt Natuurpunt samen met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Het INBO plaatste tussen 21 december en 29 januari fuiken op maat om de vissen te kunnen onderscheppen wanneer ze door de buizen zwemmen. Vrijwilligers bekeken de fuiken drie keer per week. De gevangen dieren werden gemeten en gewogen en deze gegevens werden door INBO geregistreerd.

Naast vier kwabalen, werden ook een bittervoorn, een riviergrondel, een karper en een stierkikkerlarve gevangen. Dat de dieren de weg vonden naar de vijver is alvast een opsteker. Of kwabalen of andere vissen de vijver effectief als paaiplaats zullen gebruiken zal INBO later in het voorjaar onderzoeken door actief op zoek te gaan naar vislarven.