19u07
De wereld vandaag
zondag 26 juni
21°C
22 km

Viering 500 jaar Sint-Antonius in Oosthoven uitgesteld

Het Oud-Turnhoutse gehucht Oosthoven viert elk jaar de eerste zondag na 17 januari Sint-Antonius-Abt, de patroonheilige van de parochie. Maar net als vorig jaar kan de viering ook dit jaar niet doorgaan omwille van corona.

De Sint-Antoniusviering is de jongste jaren uitgegroeid tot een groot dorpsfeest met meer dan 1.000 bezoekers. Hoogtepunt is de dierenzegening en de verkoop van varkenskoppen. In 2022 zou het 500 jaar geleden zijn dat er een eerste melding werd gemaakt over de verering van de heilige Sint-Antonius in de parochie Oosthoven. Om dit 500-jarig jubileum te vieren, werd een groots feestprogramma uitgewerkt. De feestelijkheden zouden doorgaan van 15 januari tot en met zondag 23 januari.

Kerk verlicht

Maar nu is dus beslist om de geplande feestelijkheden uit te stellen. Uitstel hoeft gelukkig geen afstel te betekenen; in 2023 wordt een fantastisch programma aanboden. Dan wordt ook de procedure afgerond voor de erkenning van de Sint-Antoniusviering als Vlaams Immaterieel Erfgoed. Een extra reden om te feesten.

Om het jubileum toch niet ongemerkt te laten voorbijgaan besloten de partners en het gemeentebestuur in samenwerking met de Turnhoutse onderneming Pro Industries om de Sint-Antoniuskerk in Oosthoven tot en met 23 januari sfeervol te verlichten.