19u11
De wereld vandaag
zondag 24 september
19°C
61 km

VIDEO: Cheeta Speed kan pijnloos verder leven na amputatie van poot

Cheeta Speed van Pakawi Park in Olmen moet voortaan op drie poten door het leven. Na een lange lijdensweg na een complexe breuk hebben de verzorgers gekozen voor de amputatie van een poot. Geen eenvoudige keuze, maar het dier kan nu zonder pijn verder leven.

Cheeta Speed liep een complexe breuk op in zijn achterpoot in de zoo waar hij geboren is. De breuk werd gefixeerd met orthopedische platen. Maar eind maart zijn hierbij problemen ontstaan waardoor de plaat moest verwijderd worden. Hierbij is er waarschijnlijk een microfractuur ontstaan waardoor enkele weken later de poot terug gebroken is. Vervolgens is er dan opnieuw een orthopedische plaat gestoken, die enkele dagen later zelf brak. Na het plaatsen van een nogmaals een plaat werd in de wonde een multiresistente bacterie ontdekt die met geen enkele antibiotica kon behandeld worden.  Bovendien had Speed veel last en pijn aan zijn poot.

Medisch gezien waren er twee keuzes: een amputatie van de poot of een euthanasie van het dier. Omdat Speed een jong en gezond dier is én omdat veel dieren gelukkig leven op drie poten, heeft de ethische commissie van Pakawi Park na veel wikken en wegen beslist om de poot te laten amputeren.

Speed leert ondertussen al om zich voort te bewegen op drie poten. Het ziet er nog een beetje klunzig uit, maar de verzorgers zien eindelijk terug een relaxed dier. Straks meer in RTV Vandaag.

Foto’s: Pakawi Park