16u15

Verhuis vuurwerkwinkels uit centrum Baarle op losse schroeven

De auditeur bij de Raad van State is tegen de inplanting van de Baarlese vuurwerkwinkels op een nieuwe bedrijvenzone in het oosten van de gemeente. Het onderzoek naar de site heeft geen rekening gehouden met een woonuitbreidingsgebied in de buurt en de impact daarop. De vuurwerksite hypothekeert mogelijk de bouw van woningen daar en dat kan niet.

Overlast in centrum moet stoppen

Het voorstel van de gemeente kwam er na jaarlijkse overlast in december van vooral Nederlanders. De centrumstraten staan dan vol geparkeerd met alle hinder voor de bewoners vandien. Ook wat de veiligheid betreft, lijkt een apart terrein beter.

Maar voorlopig is de oplossing dus in de kiem gesmoord al kan de Raad van State het advies van de auditeur naast zich neer leggen maar dat gebeurt zelden.

Dit jaar waarschijnlijk minder problemen

De overlast in het centrum zou dit jaar nochtans kunnen meevallen. In Nederland geldt een vuurwerkverbod en ook in de provincie Antwerpen is het afsteken van vuurwerk al verboden met oudjaar. Voor de vuurwerkwinkels zelf is dat natuurlijk een drama want het economisch verlies zal heel groot zijn.