12u07

Vanavond opnieuw boerenprotest op bruggen en aan snelwegen

Vanavond voeren landbouwers ook in de Kempen weer actie tegen het stikstofakkoord van de Vlaamse regering. De boeren zullen op bruggen van de E19 en E34 en langs de E313 met tractoren staan opgesteld om aandacht te vragen voor hun situatie. Ook Emelie Laeremans uit Herselt rijdt vanavond mee uit. Het beleid is niet alleen een probleem voor de landbouwers in de Noorderkempen, zegt ze, ook zij en vele anderen in Vlaanderen worden getroffen.

"We willen als één vlak landbouwers volledig naar buiten komen en onze sector voor alle landbouwers verdedigen, onze Nederlandse buren ook steunen", vertelt Laeremans. "We zitten in dezelfde storm en het is bijna dezelfde problematiek maar daar zijn natuurlijk al wat verder."

In Nederland zetten de landbouwers deze dagen het land in rep en roer. Zo ver wil Emelie het niet laten komen, alles moet vredelievend blijven zolang landbouwers het geduld kunnen opbrengen. Maar er is wel begrip voor wat er in het noorden gebeurt.

"Ik begrijp ze enorm. Er zijn heel veel vredelievende acties geweest, er is niet geluisterd en er wordt nog altijd niet geluisterd. Er is gehuild, geweend, gesmeekt, op den duur ben je radeloos en worden er inderdaad dingen gedaan die niet goed te keuren zijn maar die wel te begrijpen zijn", aldus Emelie.