11u48

Twee miljoen Janssen-vaccins vast, leeftijdsgrens van 41 jaar

Zo’n 2 miljoen Janssen-vaccins worden op dit moment geblokkeerd. Europa wil nog een extra kwaliteitscontrole uitvoeren omdat er fouten zijn gemaakt in de productie. Ons land voert intussen ook een leeftijdsgrens in voor het gebruik van het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson. Belgen jonger dan 41 mogen er niet meer mee ingeënt worden.

Nog geen groen licht

Noël Wathion, de nummer twee van het Europees Geneesmiddelenbureau zegt dat er bij 2 loten of zo’n 2 miljoen vaccins een kwaliteitsprobleem is en dat is terug te leiden tot een fabriek van Johnson & Johnson in de Verenigde Staten. Daar is een fout geslopen in de productie.

Een groot deel van de vaccins voor Europa zitten daarom geblokkeerd. 

Het Europees Geneesmiddelen-agentschap kan geen concrete timing geven voor het vrijgeven van de vaccins. Als ze geen groen licht krijgen, kan men de Vlaamse ambitie om iedereen te vaccineren tegen 11 juli niet waarmaken. 

Geen Janssen-vaccin onder 41 jaar

Vandaag raakte ook bekend dat de leeftijdsgrens van 41 jaar wordt vastgelegd voor vaccin van Janssen in ons land na overlijden van een buitenlandse vrouw in ons land.  Aanleiding is het overlijden van een Sloveens diplomate (39) vorige week na haar vaccinatie. Die kreeg ze toegediend in het buitenland maar de vrouw overleed wel in ons land. 

Eerder is ook al beslist om het AstraZeneca-vaccin niet meer toe te dienen aan burgers jonger dan 41. Er zullen nu extra onderzoeken plaatsvinden.