9u25

Terrassen zijn weer open: zo ging het er bij ons aan toe

We hebben er lang op moeten wachten, maar wie het niet te koud vond, kon vandaag opnieuw een terrasje doen. Heel wat grote steden en gemeenten gaven de horeca-uitbaters de toestemming om hun terras gevoelig uit te breiden op het openbaar domein. En ondanks het wisselvallige weer, daagden er toch heel wat klanten op.

In Turnhout (foto onder) bijvoorbeeld was de oppervlakte aan terrassen bijna verdubbeld, van 2500 vierkante meter naar zo’n 4900 vierkante meter. Mol zorgde dan weer voor extra aankleding met lichtjes, vlaggen en petanquebanen in de Corbiestraat. De uitgaansbuurt is omgedoopt tot Cosy Corbie. 

Ook in Hoogstraten, Herentals en Geel werd de terrasoppervlakte gevoelig uitgebreid. Geel maakte dat ook mogelijk voor zaken die buiten het centrum liggen. Parkeerplaatsen op het openbaar domein kunnen ingenomen worden.  Op de meeste plaatsen in de Kempen betalen de cafés en restaurants geen terrasbelasting dit jaar, net als vorig jaar trouwens. Dat is ook het geval in Rivierenland.  

In Sint-Katelijne-Waver was er vanmorgen al veel volk voor een eerste drankje op het (overdekte) terras. (foto boven)

Lier zette vooral in op de Grote Markt, waar horecazaken hun terrasoppervlakte kunnen verdubbelen. Voor uitbaters die niet konden uitbreiden, wordt nog bekeken of er op de evenementenweide weer plaats kan worden voorzien.  

Ook in Bornem en Puurs-Sint-Amands zijn er uiteraard grote terrassen. En in Mechelen heeft het stadsbestuur al beslist dat horeca-uitbaters tot 31 maart volgend jaar gebruik mogen maken van de extra ruimte. (foto onder) Vanaf vandaag zullen er ook meer toiletcontainers staan in de binnenstad.

Heist-op-den-Berg gaat zelfs nog een stap verder. De gemeente maakt extra grote terrassen mogelijk tot het einde van het terrasseizoen in 2022.