13u26

Staatssecretaris De Moor bezoekt Berlaarse kazerne waar asielcentrum komt

Staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) is in de late namiddag de site komen bekijken waar de federale regering een tijdelijk asielcentrum wil onderbrengen voor 750 bewoners. Dat moet de ergste nood lenigen die is ontstaan doordat de andere centra geleidelijk aan volliepen terwijl de uitstroom door aanslepende procedures opnieuw stokte. De burgemeester van Berlaar en kwartiercommandant Jos Baeten van de kazerne van Berlaar waren er ook bij. (foto)

3 loodsen voor gezinnen en alleenstaanden

De vluchtelingen zullen verblijven in 3 loodsen, 1 grote en 2 kleinere. Gezinnen en alleenstaanden zullen van elkaar gescheiden worden. In de niet verwarmde loods komen containers en ook de gemeenschappelijke voorzieningen zoals sanitair komen in containers. Met de bewoners wordt een hele set van leefregels besproken.

Opendeurdag voor inwoners Berlaar wanneer centrum draait

Staatssecretaris De Moor gaat voorlopig niet in op de bemerkingen van nogal wat inwoners en ook van burgemeester Horemans dat 750 bewoners veel is voor een kleine gemeente als Berlaar. Ze houdt vast aan dat getal omdat de plaatsen hoognodig zijn. Om iedereen de kans te geven om te zien hoe het eraan toegaat in het asielcentrum komt er een opendeurdag.

Kazerne Grobbendonk zorgt voor opbouw

Het is de naburige kazerne van Grobbendonk die instaat voor de logistieke opbouw van het centrum in de kazerne van Berlaar. Het bataljon logistiek heeft ervaring met dat soort werk. Eens het centrum klaar is dan neemt het Rode kruis alles over. Het blijft de bedoeling dat de kazerne van Berlaar eind dit jaar dicht gaat voor het leger. Er blijft alleen een bewakingseenheid van 25 man. De gemeente Berlaar maakt er geen geheim van dat ze geïnteresseerd is in het domein.

Rode Kruis zoekt 65 mensen voor uitbating asielcentrum

Dinsdag is er in het hoofdkwartier van het Rode kruis in Mechelen een jobdag voor wie in het nieuwe centrum wil werken. Tal van profielen zijn nodig zoals dag- en nachtbegeleiders, onthaalmedewerkers, administratie,...