14u28

Rondleiding Klompenmuseum nu ook in gebarentaal

Slechthorenden en doven krijgen voortaan uitleg op maat in het Klompenmuseum Den Eik in Laakdal. Stichting Kempens Landschap liet een filmpje maken waarin de rondleiding in het museum wordt uitgelegd in gebarentaal. Het project werd mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van vzw Landschapspark de Merode.

Het Klompenmuseum Den Eik in Laakdal brengt een eerbetoon aan de klompenmakers die in de 19de en de 20ste eeuw de lokale inwoners van traditioneel schoeisel voorzagen. Het museum biedt een overzicht van de ambachtelijke en mechanische klompenmakerij door de jaren heen. 

Tine Gielis, burgemeester van Laakdal: “Wij hebben een paar zeer enthousiaste vrijwilligers die de bezoekers regelmatig rondleiden in ons Klompenmuseum. Groepen en klassen kunnen ook een bezoek brengen onder begeleiding van een gids en met een demonstratie door een klompenmaker. Eén van deze vrijwilligers, Tim, is doof en wil zich mee inzetten om het verhaal van de klompenambacht te vertellen aan het grote publiek.”

Leerrijke ervaring

Kathleen Helsen, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, licht toe: “Samen met klompenmaker Tim en de Vrienden van het Museum vzw hebben wij onze expertise gebundeld om een filmpje in gebarentaal te maken. De video wordt in het museum op de aanwezige schermen getoond en bevat evenveel informatie als een gegidste rondleiding. Op die manier kunnen doven en slechthorenden dezelfde leerrijke ervaring beleven als alle andere bezoekers.”

Foto: Stichting Kempens Landschap / James van Leuven