18u47

Politie regio Turnhout in beroep tegen controleorgaan politie

Politie regio Turnhout is in beroep gegaan tegen een corrigerende maatregel van het COC, het controleorgaan van de politie. Die laatste oordeelde dat de politiezone disproportioneel veel politionele informatie deelt met de politie in Nederland, waaraan ze grenzen. Het is de eerste keer dat een politiezone in beroep gaat tegen een corrigerende maatregel van het controle­orgaan van de politie.

“Politie Regio Turnhout deelt allerlei soorten politionele gegevens met Nederland, zowel bestuurlijke als gerechtelijke. Maar volgens onze visie en de wet errond die in 2004 werd opgesteld, mag er maar informatie van een beperkt aantal criminele fenomenen worden gedeeld, zoals info rond georganiseerde misdaad. De informatie die zij delen, valt daar niet onder”, legt Frank Schuermans van het COC uit.

Het COC geeft de politiezone nog tot 31 oktober om zich in regel te stellen. Turnhout gaat tegen de maatregel in beroep. “De politiezone Turnhout verschilt van mening met de interpretatie van het COC en vraagt nu aan het hof van beroep Antwerpen om er duidelijkheid over te brengen”, zegt de politiezone.