14u22

Peer Stoet verliest bezieler

In Herenthout is Wim Beirinckx overleden. Hij werd 72. Wim Beirinckx speelde jarenlang een belangrijke rol bij de organisatie van Peer Stoet, de oudste carnavalsstoet van het land.

"Zijn verdiensten voor de Herenthoutse carnavalsvereniging kunnen onmogelijk overschat worden," zo zeggen ze zelf. Wim Beirinckx werd na een korte carrière als stoeter, secretaris van Peer Stoet.

Door zijn toedoen hield H.K. Peer Stoet op een feitelijke vereniging te zijn, de afkorting vzw werd vanaf jubileumjaar 1992 toegevoegd aan de officiële naam. Wim was in datzelfde jaar ook de drijvende kracht achter de brochure die de 100-jarige stoetgeschiedenis uit de doeken deed.

Nog later werd de informele boekhouding van bierkaartjes, losse krabbels en andere post-its uitgewuifd: eindelijk had Peer Stoet ook een btw-nummer. In de aanloop naar het 121-jarig bestaan – 11 X 11 – puzzelde hij een feestprogramma bij elkaar om ‘driewerf alaaf’ tegen te zeggen.

Wim Beirinckx bleef gedreven, tot zijn gezondheid het plots niet meer toeliet. Het Peer Stoet-comité eindigt het persbericht met: "Zijn laatste vergadering ligt schijnbaar nog maar net achter ons, zijn heengaan treft ons dan ook als een donderslag bij heldere hemel."

 

Foto: Peer Stoet