10u56

Ook geblokkeerde Janssen-vaccins in Beerse moeten vernietigd worden

Een paar weken geleden sloeg farmareus Johnson & Johnson alarm omdat in een fabriek in de VSA waar zowel AstraZeneca-vaccins als Janssen-vaccins gemaakt worden, ingrediënten van beide vermengd raakten.

Eerst blokkering, nu op beide continenten vernietiging

In de vestiging van Janssen Pharmaceutica in Beerse waren al 2,4 miljoen doses van die foute mengeling geleverd als Janssen-vaccin. Angst dat dit nog eens zou gebeuren op deze manier hoeft er niet te zijn. Johnson & Johnson moet van de Amerikaanse overheid zelf controle nemen over zijn productie in plaats van die over te laten aan derden. De bewuste fabriek is ook gesloten.

Impact op snelheid vaccinatiecampagne nog niet duidelijk

België dient het Janssen-vaccin officeel niet toe aan -41 jarigen. Zij kunnen zich over een paar dagen wel vrijwillig kandidaat stellen om het te krijgen en zelf het risico op een zeldzame bijwerking afwegen tegen het voordeel van meteen volledig gevaccineerd te zijn. Van het Janssen-vaccin volstaat 1 dosis.

Belgie heeft nog Janssen-vaccins in voorraad en verwacht er snel toch nog minstens zo'n 450.000.

Jammer na de hoge verwachtingen

Alweer een tegenvaller dus voor het Janssen-vaccin uit de Johnson & Johnson-groep waarvan in de Kempen veel werd verwacht. Jannsen Pharmaceutica, dochter van Johnson & Johnson na de verkoop van de fabrieken door wijlen Dr. Paul Janssen decennia geleden al, heeft een uitstekende reputatie en 3 fabrieken in de streek. De eigenlijke vaccin-poot zit in het Nederlandse Leiden dat binnenkort de productie fel opdrijft.

Het Janssen-vaccin heeft het voordeel dat 1 dosis volstaat en dat het op kamertemperatuur bewaard kan worden. Net als bij het AstraZeneca-vaccin zijn er zeldzame bijwerkingen gemeld en beperken nogal wat landen de officiële toediening.