“Ook 2340 maakt zich op voor een besparingsgolf”

Besparingsmaatregelen
De uitdaging zit hem voor Beerse, en vele andere gemeenten, in het herzien van het meerjarenplan en om te beslissen welke acties nog worden uitgevoerd en welke moeten worden geschrapt. Het doel van de gemeente Beerse is alleszins om te komen tot een haalbaar en duurzaam herstelplan, met tijdelijke en structurele maatregelen.
Beerse wil daarbij absoluut niet snoeien in het personeel. Ook een algemene belastingverhoging vermijdt het gemeentebestuur liefst. Daarnaast blijft het bestuur het verenigingsleven en de partnerorganisaties van Beerse subsidiëren.
Waar de gemeente dan weer wel op zal besparen, zijn zaken of projecten die niet prioritair zijn. Alle ‘nice to haves’, die eigenlijk niet noodzakelijk zijn, schuift de gemeente dan ook op de lange baan. De energietransitie en het duurzaam patrimoniumplan krijgen wel voorrang. Verder wordt er ook gekeken of de dienstverlening eventueel op een andere manier kan worden aangeboden. Die alternatieven worden onderzocht en in overweging genomen. De tarieven zal het gemeentebestuur ten slotte aanpassen aan de inflatie, rekening houdend met de gemeenschap.
Verdere verloop
Op 12 december staat er nog een commissie Financiën en Planning op de agenda. Daarin worden cijfers en acties uit het meerjarenplan 2022-2025 en de jaaractieplannen voor 2022 en 2023 besproken. Daarna verschijnt alles nog een laatste keer voor de gemeenteraad op 22 december.
Foto: Lokaal bestuur Beerse