19u16

Nieuw aangeplante bomen aangevreten door konijnen

Meer dan 2000 boompjes die onlangs werden aangeplant aan de Essendries in Kalfort zijn al afgestorven. Ze zijn aangevreten door hazen en konijnen. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. Rond de voet van de getroffen bomen werden geen beschermingsnetjes geplaatst zoals dat normaal gebeurt.

De 2000 bomen zijn de eerste van 53.000 bomen die worden aangeplant in een nieuw natuurgebied in de vallei van de Molenbeek. De 50 hectare moeten een mooie wandelverbinding vormen tussen het Park Fort Liezele, de dorpskom van Kalfort en Liezele, en het nieuwe sportpark tussen Letterheide en Lichterstraat.

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) en burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) van Puurs-Sint-Amands deden enkele weken geleden de eerste aanplantingen.

 

Omheining aanpassen

Het terrein werd omheind met een draad van twee meter hoog. Die houdt wel de reeën weg, maar konijnen kunnen onder de omheining door graven. Het gevolg is dat ze zich tegoed deden aan heel wat jonge boompjes. 

Het Agentschap Natuur en Bos is op de hoogte van de schade en grijpt in. Het gaat de omheining aanpassen zodat de konijnen niet langer bij de boompjes kunnen. De kapotte bomen worden daarna vervangen door nieuwe.