22u13

Maakt Van Hool nog kans op mega-order van De Lijn?

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters wil dat vervoersmaatschappij De Lijn zijn selectieprocedure voor een grote bestelling van elektrische bussen herbekijkt. Dat schrijft de krant De Tijd. Door de strenge selectieprocedure kwam busbouwer Van Hool uit Koningshooikt niet in aanmerking voor het order.

De Lijn was in eerste instantie van plan 970 elektrische bussen te bestellen. Goed voor een investering van ongeveer 1 miljard euro. Later werd dat plan bijgesteld. Maar de selectieprocedure werd wel verstrengd. De leverancier moest kunnen aantonen dat hij de laatste 3 jaar al 150 zuiver elektrische bussen had geleverd. Omdat Van Hool eerder vooral met waterstof- en hybdride bussen bezig was en minder met zuiver elektrische wagens, viel het Lierse bedrijf al onmiddellijk uit de boot. 

Onbegrijpelijk vond PVDA, dat een Belgisch bedrijf zelfs niet in aanmerking kwam voor een groot order van De Lijn. En de oppositiepartij interpelleerde minister Peeters erover in het Vlaams parlement. Die antwoordde dat ze de vervoersmaatschappij erop aanspreekt. Voor Van Hool zou een nieuw groot contract welkom zijn. Want door de coronacrisis is de reissector erg getroffen. En dus werden er afgelopen jaar ook minder touringcars besteld.

 

Foto: archief