13u21

Lilse oppositie vindt dat gemeenteraad niet volledig openbaar is

Oppositiepartij CD&V in Lille diende een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur tegen de organisatie van de onlinegemeenteraad. Ze vindt dat de openbaarheid van de gemeenteraad niet kan niet gegarandeerd worden.

De onlinegemeenteraad van Lille kan door iedereen gevolgd worden via een link. Maar het publiek heeft geen inzage in de voorafgaande besprekingen van de raad. Daarvoor gebruiken de raadsleden het notulensysteem om met elkaar te communiceren.

Geen notulensysteem meer

CD&V vraagt nu om een onlinegemeenteraad zonder notulensysteem te organiseren. Ze verwijst daarvoor naar een richtlijn van de Vlaamse overheid die stelt dat het sinds september 2020 het niet meer mogelijk is om via e-mail of een notulensysteem te vergaderen.

De meerderheid is verbaasd over de klacht. CD&V keurde het burgemeestersbesluit over de organisatie van de gemeenteraad in oktober unaniem goed. Er werd nu beslist om de voorafgaande notulen voortaan in de chat van de onlinegemeenteraad te plaatsen zodat iedereen over die info beschikt.