9u13

KV Mechelen sluit akkoord met Dieter Penninckx

Na lang onderhandelen heeft KV Mechelen een akkoord gesloten met eigenaar en hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx. KV koopt een deel van de aandelen van Penninckx over en er komt ook een kapitaalsverhoging zodat het aandelenpercentage van Penninckx zakt naar 49% en dus geen meerderheidsaandeelhouder meer is.

De positie van Dieter Penninckx staat al een tijd ter discussie bij Malinwa. Hij wordt verdacht van financiële fraude en valsheid in geschrifte bij de intussen failliete modegroep FNG. Maar hij bezit nog 71% van de aandelen van de club en is daardoor nog een belangrijke factor binnen de club.

In een eerste fase zal de club 3 procent van de aandelen terugkopen. Daarnaast komt er tegen het einde van dit jaar ook een kapitaalsverhoging (lees: er worden nieuwe aandelen verkocht) waardoor het percentage aandelen van Penninckx daalt tot 49%. Daardoor wordt hij enkel hoofdaandeelhouder en is hij geen meerderheidsaandeelhouder meer. Wat zijn macht binnen de club sterk beperkt.

Geen prominente rol meer

Verder bevestigt Dieter dat hij geen prominente rol zal spelen binnen de operationele werking van de club. Dieter blijft supporter in hart en nieren en blijft als hoofdaandeelhouder achter de club staan. “Ik ben als supporter in de club gestapt, met gezonde ambities voor de club, niet met een rol in de schijnwerpers voor ogen. De club kan op me rekenen: telkens als de club me nodig heeft, zal ik er staan. Dat was, is en blijft zo", zegt hij in een persmedeling.

Luc Leemans, voorzitter van de raad van bestuur van KV Mechelen, is dan opgetogen over het akkoord. “Ik ben blij dat we voor aanvang van het nieuwe seizoen tot een overeenkomst zijn gekomen. Onze focus kan nu helemaal op het sportieve en de verdere uitbouw van onze club liggen.  Er is achter de schermen keihard aan gewerkt, ik ben tevreden dat alle partijen een oplossing hebben gezocht én gevonden. Want uiteindelijk wil iedereen dat de club kan groeien.” 

Penninckx werd in 2019 hoofdaandeelhouder van KV Mechelen. Als mede-aandeelhouder kocht hij de aandelen van Oliver Somers over toen die veroordeeld werd voor matchfixing. Penninckx loodste Malinwa mee door Operatie Propere Handen.

Nu hij wordt verdacht van fraude bij FNG kan dat ook gevolgen hebben voor KV. Want als Penninckx effectief veroordeeld wordt en nog verbonden is aan de club, kan Malinwa zijn licentie verliezen. Een uitspraak in de zaak rond FNG kan echter nog jaren op zich laten wachten.