14u25

Kunstwerk wijst weg naar Jutse Plassen

Aan de Jutse Plassen in de Lierse deelgemeente Koningshooikt is vanmorgen een kunstwerk onthuld. Het kunstwerk wijst de weg naar het natuurgebied dat dienst doet als overstromingsgebied.

Het gaat om een imposante metaalsculptuur van een blauwe reiger van Benny De Smet. Het kunstwerk, dat is opgebouwd uit recuperatiematerialen zoals bestek, tandwielen, fietskettingen en sleutels, dient als eyecatcher om buurtbewoners naar het overstromingsgebied te lokken. Eerder dit jaar kregen de Lierenaars ook al een ijsvogel en een libel cadeau. 

De kunstwerken zijn een voorbode voor wat later dit jaar nog volgt: een educatieve steiger in de Bogerse Plassen, een kijkwand en rolstoelvriendelijke picknickbank in Plaslaar en een vogelkijkhut in de Jutse Plassen.

Met deze ingrepen, die kaderen in het plattelandsontwikkelingsproject Buurtstroom, wil Regionaal Landschap Rivierenland buurtbewoners prikkelen om de overstromingsgebieden te bezoeken. Deze gebieden vrijwaren omwonenden van natte voeten bij extreme weersomstandigheden, maar zijn ook natuurrijke parels dichtbij huis waar je een korte wandeling kan maken, dieren kan spotten en tot rust kan komen.