17u42

Janssen-vaccin mag gebruikt worden, met waarschuwing

Het coronavaccin van Janssen Pharmaceutica uit Beerse mag dan toch gebruikt worden. Dat heeft het Europees Geneesmiddelenagentschap in de vooravond bekendgemaakt.

In de Verenigde Staten, het enige land waar het vaccin van Johnson en Johnson voorlopig werd gebruikt, waren er 8 gevallen van een zeldzame trombose vastgesteld, vergelijkbaar met de problemen die met AstraZeneca waren gemeld. Het Europees Geneesmiddelenagentschap oordeelt nu dat het vaccin toch mag gebruikt worden, want dat de voordelen opwegen tegen de risico's. Wel moet er een vermelding van de zeldzame bijwerking komen in de bijsluiter.

Het gaat om een advies. De definitieve beslissing ligt nu bij onze regering. Toen de problemen met het vaccin van AstraZeneca opdoken, besliste onze regering al snel om het vaccin toch te blijven gebruiken. Dit in tegenstelling tot onze buurlanden.

Ons land heeft 5 miljoen dosissen besteld van het Janssen-vaccin. De eerste 36 000 zijn intussen geleverd. Maar de eerste prikken werden nog niet gezet, omdat ons land wachtte op het advies van Europa. Het grote voordeel van het vaccin uit Beerse is dat er maar één inenting nodig is en dat het gewoon in de koelkast bewaard kan worden. Vlaanderen wil die vaccins dan ook vooral gebruiken voor thuisvaccinaties van mensen die niet goed te been zijn.

 

Foto: archief