22u00

Ivarem schrapt vervangophalingen van huisvuil

Afvalverwerker Ivarem gaat in Mechelen en de omliggende gemeenten de vervangophalingen van huisvuil schrappen. Dat betekent dat als de normale afvalophaling op een feestdag valt, het afval die week niet meer wordt opgehaald. Voor PVDA-gemeenteraadslid Dirk Tuypens van Mechelen is dit totaal absurd. Voor hem is afvalophaling geen verwennerij.

Als de afvalophaling omwille van een feestdag niet kan doorgaan, zet Ivarem normaal vervangritten in. Zo kan het afval nog dezelfde week opgehaald worden. Maar daar stopt het nu mee. Volgens de afvalophaler gebeurden er tijdens die vervangritten veel fouten en werden straten vergeten. Bovendien zijn ze ook duur. 

Koen Anciaux, voorzitter van Ivarem, vindt de maatregel geen groot probleem. Volgens hem zijn de inwoners in het werkingsgebied van Ivarem een beetje verwend met de wekelijkse ophalingen. In gemeenten waar een Diftar-regeling geldt, gebeurt de afvalophaling maar om de twee weken.

Geen verwennerij

Maar daar is PVDA Mechelen het niet mee eens. “We betalen in Mechelen elk jaar een afvaltaks van 43 euro en hebben in onze stad de duurste vuilniszakken van het land. Als omwille van een feestdag de ophaling niet op de gebruikelijke dag kan plaatsvinden, is het niet meer dan logisch dat de ophaling op een andere dag gebeurt”, zegt gemeenteraadslid Dirk Tuypens. “Als dat niet gebeurt, zadel je mensen op met allerlei ongemakken. Volle zakken moeten dan langer blijven staan, er is geurhinder, er komt ongedierte op af, … Het ophalen van huisvuil is een essentiële dienstverlening, geen verwennerij”, besluit Tuypens. Straks meer in RTV Vandaag.