15u33

Imeldaziekenhuis biedt VR-bril aan om pijn tijdens bevalling te verzachten

In het Imeldaziekenhuis in Bonheiden kunnen zwangere vrouwen tijdens hun bevalling voortaan een VR-bril opzetten om de pijn te verzachten. Uit wetenschappelijk onderzoek in Nederland blijkt dat de vrouwen die een VR-bril dragen tijdens de bevalling een pijnscore van gemiddeld twee punten lager geven. Dat komt omdat de computertechniek je precies in een andere werkelijkheid brengt, wat de aandacht afleidt van de pijn. Niet alleen op de kraamafdeling, maar ook op de kinder- en fertiliteitsafdeling wordt de VR-bril ingezet.

De vrouwen kunnen kiezen tussen verschillende thema’s: een bloemenweide, de zee, een sterrenhemel, enzovoort. Hun partner kan bovendien meekijken op een tablet. De VR-bril wordt niet tijdens de hele bevalling opgehouden, maar wordt telkens aangeboden voor een kwartier en daarna gaat hij weer af. Ook tijdens de persweeën wordt de bril niet opgezet, zodat de vrouwen zeker niets missen van hun bevalling. 

Het exacte mechanisme achter het gebruik van virtual reality als pijnstiller is nog niet volledig helder, maar er is wel een interessante hypothese. Als we mogelijk een pijnprikkel gaan ervaren, dan bereiden onze hersenen zich daarop voor. Dat doen ze door de herinneringen aan voormalige pijnprikkels op te halen, wat de pijn mogelijk kan beïnvloeden of zelfs versterken. Doordat je je met een VR-bril in een andere en bovendien positieve werkelijkheid waant, zoals in een bloemenweide, zullen de hersenen de daarbij horende positieve emoties opwekken. Dat zorgt dan voor afleiding, wat de pijn kan verzachten.