15u11

Hotel Alauda vangt Oekraïense vluchtelingen op

In Hotel Alauda aan de Turnhoutsebaan in Dessel kunnen 10 gezinnen uit Oekraïne terecht. Het hotel dat eind vorig jaar de deuren sloot, zal dienst doen als noodopvang.

Het hotel werd verkocht aan projectontwikkelaar TS33. Die wil over een jaar een Jumbo-supermarkt openen op de plek. Maar zolang de vergunningen niet in orde zijn, kunnen er dus Oekraïners terecht die op de vlucht zijn voor de oorlog in hun land.

Handen in elkaar

Het gaat trouwens om een unieke samenwerking tussen de nieuwe eigenaars, de gemeente Dessel en de vroegere eigenaars en uitbaters van hotel Alauda. Zij slaan de handen in elkaar.

“Dankzij deze unieke samenwerking kunnen we voor enkele gezinnen in nood echt het verschil maken,” zegt Bart Cresens, bestuurder TS33. De gemeente Dessel is blij met het initiatief en steunt het logistiek en materieel. Eerder deze week ging Dessels burgemeester Kris Van Dijck ook al met hulpgoederen naar de grens van Polen en Oekraïne.

TS33 stelt de nieuwe eigendom gratis ter beschikking en installeert er zelfs een nieuwe keuken en enkele andere praktische voorzieningen zodat de opvang zo aangenaam mogelijk kan gebeuren. En ook de kamers moeten opnieuw in orde worden gemaakt, want die staan al bijna 3 maanden leeg.

De vorige eigenaars ten slotte ondersteunen op praktisch vlak en ook in de keuken. Op deze manier krijgt hun hotel plots toch nog nieuwe bezoekers.