6u49

Het jaar van... RTV Vandaag blikt terug op 2022: "Gelukkig niet allemaal kommer en kwel"

Tijdens deze laatste week van het jaar blikken we met RTV Vandaag terug op het afgelopen nieuwsjaar. In 'Het jaar van...' is er aandacht voor 5 bijzondere portretten achter evenveel belangrijke nieuwsfeiten van het jaar. "Er gebeurden tragische zaken, zoals het overlijden van de amper 16-jarige wielrenner Lars Janssens uit Merksplas of de brand waarbij Lierenaar Tony De Bruyn alles kwijtraakt", zegt reporter en eindredacteur Stefan Buelens. "Maar gelukkig was het niet allemaal kommer en kwel, denk maar aan het prachtige jaar dat Margriet Hermans beleefde."

Guy en Debby (foto onder) uit Merksplas vertellen over het verlies van hun zoon Lars Janssens. De 16-jarige wielrenner van Team Kempen werd in de zomer op trainingsstage aangereden in de Ardennen en overleed een week later in het ziekenhuis. “Het is het ergste wat je kan overkomen, je kind verliezen”, vertelt mama Debby.

Ook de Kempense landbouwers kregen het hard te verduren door de hoge energie- en grondstofprijzen. En alsof dat nog niet genoeg was, fnuikt het stikstofakkoord van de Vlaamse overheid de toekomstperspectieven van de sector. Pluimveehouder Bart Baeyens uit Oud-Turnhout zit in zak en as. “Ik moet in 2025 sluiten, net na grote investeringen in twee stallen en op basis van foute gegevens die de overheid niet meer wil aanpassen.”

Alles kwijt

Tony De Bruyn (foto onder) getuigt dan weer over de zware brand in zijn woning aan Plettendonk in Lier. “Het was een total loss, er was echt niks meer.” De jeugdtrainer van Lyra-Lierse kon gelukkig op veel steun rekenen van zijn voetbalclub. Er werd geld ingezameld maar de club zorgde ook voor nieuwe meubels en huisraad.

Ook Artem en Kateryna zijn alles kwijt. Het koppel vluchtte samen met hun 4 kinderen voor de oorlog in hun thuisland Oekraïne en kwamen in het nooddorp in Mechelen terecht. Ondanks de paniekaanvallen en het feit dat ze hun leven weer van nul moeten starten, houden ze de moed erin. “We leren de taal, hebben intussen een job en onze kinderen gaan naar school hier. We willen niet meer terug”

Margriet

Maar het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel want wat een jaar was het voor Margriet Hermans. De Kempense zangeres won, toch wel wat onverwacht, de Radio 2-zomerhit met ‘Lekker blijven hangen’ en beleeft een tweede carrière. Haar aanstekelijke bulderlach is populairder dan ooit

'Het jaar van…' vanaf maandag 26 december tot en met vrijdag 30 december een week lang in RTV-vandaag.