19u54
De wereld vandaag
vrijdag 1 juli
20°C
3 km

Grote controleactie drugstoerisme

De Politie Regio Turnhout heeft zaterdagnamiddag samen met de Dienst Vreemdelingenzaken en vervoersmaatschappij De Lijn een grote controleactie gehouden op drugstoerisme en illegaal verblijf. Vooral reizigers op bussen van De Lijn werden gecontroleerd. De politie betrapte 22 mensen die drugs bij zich hadden. De Lijn zette dan weer 234 zwartrijders op de bon. De controles waren aan de Steenweg op Oosthoven in Turnhout en de Antwerpsesteenweg in Vosselaar. Alles samen werden net geen 1.000 mensen gecontroleerd.

22 processen-verbaal

Het merendeel van de gecontroleerde mensen waren reizigers op lijnbussen. Vooral op het traject Tilburg-Turnhout worden die lijnbussen vaak gebruikt voor zogenaamd drugstoerisme, waarbij druggebruikers zich in Nederland

Er werden 22 processen-verbaal uitgeschreven voor bezit en in- en uitvoer van verdovende middelen. Eén van de gecontroleerde personen was ook in het bezit van een verboden wapen. Dat werd in beslag genomen. De politie hield tegelijkertijd ook een gewone verkeerscontrole. Een niet-verzekerd voertuig is in beslag genomen, twee chauffeurs reden zonder rijbewijs en vijf bestuurders zaten onder invloed van drugs of alcohol achter het stuur. Van vier van hen werd het rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken.

Ten slotte pakte de politie ook een man op die nog geseind stond. Hij verbleef bovendien ook illegaal in ons land, net als 5 andere mensen. De man die geseind stond, werd overgebracht naar de gevangenis.

Zwartrijders en reizigers zonder mondmasker

Controleurs van vervoersmaatschappij De Lijn controleerden tijdens de actie 907 passagiers op het bezit van een geldig vervoersbewijs. 217 van hen bleken 'zwartrijders' te zijn en kregen een boete. Controleurs van De Lijn schreven op de 38 lijnbussen die ze controleerden, ook verschillende boetes uit voor reizigers die geen mondmasker droegen. Dat is, ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen, nog altijd verplicht op het openbaar vervoer. 

(Foto:archief)