7u16

Dode is trieste resultaat na gijzeling Merksplas

Bij een gijzeling in de Rodenbachstraat in Merksplas is vanmorgen een dode gevallen; het is een jongeman van 19 die doodgestoken werd met een door de ex-partner van de vrouw des huizes (43) meegebracht mes. Het was inderdaad de ex-vriend van de vrouw die binnendrong in het huis en iedereen aanviel. De vrouw werd nadien lange tijd gegijzeld op de zolder. Rond de middag werd de man van 44 jaar ingerekend. Nadat op hem werd ingepraat, kwam hij naar buiten en gaf zichzelf over. De andere slachtoffers in de woning konden vluchten. Het gaat om de nieuwe partner van de vrouw van 50 die de hulpdiensten verwittigde en de dochter van de vrouw van 22 die bij buren terecht kon. Haar toestand is zeer ernstig. Ze heeft volgens getuigen verschillende steekwonden opgelopen en bloedde hevig. De vrouw zelf raakte licht gewond.

Grote machtsontplooiing

De feiten zorgden voor een grote ontplooiing van veiligheidsdiensten in het centrum van Merksplas. Speciale eenheden met onderhandelaars en sluipschutters waren ter plaatse net als hulpdiensten om onmiddellijke bijstand te kunnen leveren. De politie werd dus vanmorgen om 5.45 uur verwittigd dat er een indringer was in het huis. Om 11.40 uur gaf de man zich over en werd hij geblinddoekt weggebracht. Daarna sweepte de brandweer het huis om te zien of alles veilig was. Het gerechtelijk lab en de wetsdokter kwamen ter plaatse voor een uitgebreid sporenonderzoek dat tot de vooravond duurde omdat er zo veel bloedsporen waren in het huis. Het lichaam van de jongen werd weggebracht. De dader moet zondagnamiddag voor de onderzoeksrechter verschijnen voor moord op de jongen van 19, poging tot moord en wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Dorp in shock

Het anders zo rustige Merksplas is in shock door de gebeurtenissen en leeft mee met de familie. Ook burgemeester Wilryckx drukte al zijn medeleven uit.

Het huis werd door de politie goed afgeschermd. Niemand kon erbij. Aan de media werd gevraagd om niet over de feiten te berichten tot de man gevat was. Rond 17 uur kwam het parket zaterdag met een persbericht. Het bevestigt ook dat de man al veroordeeld werd voor andere feiten doorde rechterin Turnhout in de jaren 90. Dat zouden wel kleinere vergrijpen zijn. Maar intussen was hij in een nieuwe zaak voorwaardelijk vrij was. Hij had een straat- en contactverbod met zijn ex-vriendin na eerder intrafamiliaal geweld en volgde een traject bij een psychiater. Het parket vroeg op 1 juni zijn aanhouding maar daar ging de onderzoeksrechter toen niet op in.  Interviews met parket, burgemeester en de buren vind je op onze facebookpagina.

Het slachtoffer Jarne op een foto (GVA) van een paar jaar geleden. Een goede jongen en werkkracht zeggen vrienden en werkgever. Op facebook wordt een witte mars aangekondigd voor de jongen van zijn voetbalclub Antwerp op zaterdag 2 juli om 19 uur. Aan het huis zijn ook al bloemen neergelegd.