16u37

"Deze maand 50.000 dosissen van Janssen-vaccin"

Johson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica in Beerse, zou deze maand 50.0000 doses van zijn vaccin leveren aan ons land. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gezegd.

Het gaat nog om beperkte aantallen. In de derde week van april zouden er 30.000 dossisen van het Janssen-vaccin toekomen, de week nadien nog eens 20.000. De vestiging in Beerse zou een belangrijke rol spelen in de verdeling van de vaccins.

Meldingen van zeldzame trombose

Net als bij het vaccin van AstraZeneca heeft het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) enkele klachten gekregen van mensen die na een inenting met het Janssen-vaccin (bij de definitieve inentingen of bij de testen) zeldzame bloedklonters ontwikkelden. Het gaat om 4 gevallen waarvan 1 dodelijk. Dat is weliswaar een erg klein percentage.

In totaal hebben in de Verenigde Staten al 4,5 miljoen mensen een prik van Janssen gehad. "Zo'n aantal past binnen de verwachtingen", klinkt het bij het EMA. Volgens de Amerikaanse Food and Drugs administration is er nog geen oorzakelijk verband aangetoond. Dat meldde ook Janssen zelf op vrijdag 9 april. Zowel het FDA als het EMA als Johnson & Johnson zelf, zetten hun onderzoek voort.

Stilaan zijn er over elk vaccin al klachten binnengekomen in verband met tromboses maar het aantal is bijzonder klein in verhouding tot het totale aantal spuitjes dat al gezet is.

In de arm vanaf 19 april bij minder mobiele mensen thuis

De doses komen in ons land toe komende maandag. Na een week zullen ze bij de eerste Belgen worden ingespoten die dan meteen volledig gevaccineerd zijn. Het Janssen-vaccin zal in eerste instantie worden toegediend aan wie minder mobiel is en thuis kan worden ingeënt.