15u59

Brandweerzone houdt protestactie: "Te veel onduidelijkheid over personeelsplan"

En 50-tal brandweermannen van de zone Kempen heeft vanmorgen actie gevoerd voor het zonaal overleg in Geel. De brandweer wil snel meer duidelijkheid over het nieuwe personeelsplan dat eraan zit te komen. Het plan omvat onder meer de verdeling van het aantal vrijwilligers en beroepsbrandweermannen in elke post van de zone. Maar het zou ook bepalen hoeveel brandweermannen worden opgeroepen bij een dringende interventie.

Daarover worden de brandweermannen niet of nauwelijks op de hoogte gehouden, zeggen de vakbonden. En dat kan niet. Bovendien is er ook bij enkele brandweerlieden onvrede over een historische loonaanpassing. Sommige spuitgasten hebben door een fout in het verleden te veel loon uitgekeerd gekregen en dat wordt nu rechtgezet, maar de bonden willen daarvoor een compensatie.

Rond 8 uur stelden de brandweermannen zich op aan het Veiligheidshuis in Geel, met de rug naar de burgemeesters die 1 voor 1 toekwamen. Geels burgemeester Vera Celis, voorzitter van de zoneraad, zei achteraf dat er het nieuwe personeelsplan nog niet concreet genoeg is om er nu al over te communiceren. Over de compensatie van het historische loonverlies, zou intussen wel al een akkoord zijn.