9u37

Bouw nieuw lokaal opvanginitiatief gestart

Aan Kwakkelberg in Geel is gestart met de bouw het lokaal opvanginitiatief (LOI) voor niet begeleide buitenlandse minderjarigen. Momenteel worden de CLT-panelen geplaatst. Dankzij de snelle montagetechniek zal het gebouw over twee weken al rechtstaan. Daarna kan de verdere afwerking beginnen. Als de werken verder vlot verlopen, kan het gebouw in de zomer van 2023 opgeleverd worden.

Het nieuwe gebouw zal inspelen op alle noden om een degelijke begeleiding te kunnen uitbouwen met voldoende ruimte voor materiaal, personeel en jongeren. Dankzij een polyvalente ruimte en tuintje is er binnenkort meer aandacht voor verbinding en vorming mogelijk.

Het nieuwe gebouw biedt plaats aan veertien minderjarige vluchtelingen, die er minstens zes maanden en gemiddeld een jaar verblijven. Ze worden er voorbereid op zelfstandig wonen. De studio’s bevatten een kitchenette, sanitair en kleine leefruimte. Daarnaast zijn er iets grotere doorgangs-/noodwoningen voor acute huisvestigingsproblemen, een polyvalente zaal en een kantoor voor de medewerkers van het LOI.

Duurzaam gebouw

Het gebouw bestaat uit twee vijfhoekige blokken en wordt duurzaamheid begonnen. Het wordt opgetrokken uit kruislaagshout afgewerkt met essenhout en voorzien van drie warmtepompen. Er is overal ledverlichting en er komen bewegingsdetectoren in ruimtes waar weinig bezetting is. Verder wordt het regenwater maximaal benut. 

Foto: Stad Geel