4u04

Bijna 60.000 euro boete voor Westerlo na transacties aan makelaars zonder toelating

De Disciplinaire Raad van de Koninklijke Belgische Voetbalbond heeft gisteren een boete van bijna 60.000 euro, waarvan 5.864 euro effectief en 52.771 euro met uitstel, opgelegd aan KVC Westerlo. De leider in 1B maakte zonder goedkeuring van het clearing house verschillende bedragen over aan makelaars. Dat meldt GVA.

Het Clearing Department van de Belgische voetbalbond controleert sinds vorig seizoen alle transfers in het Belgisch voetbal om malafide praktijken met makelaars te voorkomen. Clubs moeten er onder meer goedkeuring vragen en krijgen voor elke transfertransactie. En daar liep het grondig mis voor KVC Westerlo.

Bij een tussentijdse licentiecontrole merkte het clearinghouse dat de Kemphanen liefst veertien uitbetalingen aan verschillende makelaarsbedrijven deden voor een totaalbedrag van 146.113 euro, zonder dat ze daarvoor goedkeuring hadden. Het gaat vooral om transacties die te maken hebben met diensten voor huidige spelers, zoals Lukas Van Eenoo en Noël Soumah, maar ook met ex-trainer Bob Peeters. In negen van de 14 dossiers werd ook nog eens geen vertegenwoordigingsovereenkomst neergelegd

Westerlo mocht vrijdag toelichting geven bij de vastgestelde inbreuk, nadat de club door het Bondsparket was vervolgd.Manager Wim Van Hove betwistte de feiten niet, maar weet ze aan organisatorische problemen die nu van de baan zijn. Van kwade wil was geen sprake, aldus Van Hove.