12u41

Balenaar riskeert 40 maanden cel voor verkrachting: “Ze was te dronken om toe te stemmen”

Een 23-jarige man uit Balen riskeert 40 maanden cel voor de verkrachting van een jonge vrouw. De twee hadden afgesproken voor een spelletjesavond met drank. De beklaagde meent dat het slachtoffer hem uitdrukkelijk gevraagd had om haar te ontmaagden. Maar ze was veel te dronken om effectief haar toestemming te geven, klinkt het bij de aanklager. De advocaat van de Balenaar vraagt de volledige vrijspraak: “Hier is wel degelijk twijfel of de vrouw nog in staat was om haar toestemming te geven of niet.”

De feiten

De feiten deden zich voor op 17 mei 2020. De Balenaar had een vriendin uitgenodigd voor een spelletjesavond met drank. Het slachtoffer had toegezegd, maar stuurt in de loop van de avond een berichtje naar haar zus met de vraag of zij haar dringend kon komen ophalen. Eens de zus gearriveerd was, hoorde ze het slachtoffer huilen en roepen. Daarna trof ze haar aan in een bad met water. Het slachtoffer had haar kleren nog aan, maar daaronder droeg ze geen ondergoed meer. Op het dekbed van de Balenaar werd er bloed gevonden van het slachtoffer en zijn DNA werd ook aangetroffen in haar vagina.

Te dronken om toestemming te geven

Volgens de Balenaar had de vrouw hem uitdrukkelijk gevraagd om haar te ontmaagden, voordat ze dronken werd. De advocaat van de beklaagde vraagt dan ook de vrijspraak, omdat er volgens hem duidelijk nog twijfel is of de vrouw nog in staat was om toe te stemmen of niet. “Twijfel moet altijd in het voordeel van de beklaagde spelen”, stelt de advocaat van de Balenaar. 

Volgens het openbaar ministerie gaat het toch over verkrachting. De jonge vrouw zou te dronken geweest zijn om toestemming te kunnen geven voor seks. De aanklager stelt dan ook dat de Balenaar misbruik heeft gemaakt van een weerloos slachtoffer. Het vonnis wordt uitgesproken op 4 januari.

Foto: rechtenvrije stockfoto