19u26

Baarle-Hertog dooft vanaf januari straatverlichting

De gemeente Baarle-Hertog gaat begin januari de straatverlichting vanaf 23 uur volledig doven, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht. De openbare verlichting is een grote kostenpost voor de gemeente, met deze maatregel wordt bijna 40% minder energie verbruikt. Netbeheerder Fluvius plant deze omschakeling in de eerste week van januari.

De beslissing van de gemeente Baarle-Hertog om tijdens weeknachten geen energie te verspillen aan straatverlichting houdt in dat alle lampen op Belgisch grondgebied uitgaan om 23 uur en om 5 uur weer aanspringen. Tijdens de weekends blijft de verlichting de hele nacht branden.

Het Nederlandse Baarle-Nassau kiest er niet voor om de straatverlichting ’s nachts te doven. Coor de Nederlandse netbeheerder is het technisch gezien te complex om de straatverlichting te doven.

In een aantal woonstraten In Baarle-Nassau worden de straatlampen voortaan wel vanaf 23 uur naar 30% lichtsterkte gedimd worden. Nu worden ze vanaf middernacht gedimd naar 50%.

Van dimmen naar doven in Zondereigen

De straatlampen in Zondereigen worden nu nog ’s nachts gedimd, maar zullen vanaf de eerste week van januari ook gedoofd worden vanaf 23 uur tijdens de week en op zondagavond. ’s Avonds worden ze gradueel gedimd van 20 tot 23 uur en ’s ochtends gaan ze gradueel sterker branden van 4 tot 6 uur. 

De klemtoonverlichting aan de kerk in Baarle-Hertog werd net als de buitenverlichting van het Belgische gemeentehuis al enkele maanden geleden uitgeschakeld.

Foto: Gemeente Baarle-Hertog