AZ Turnhout behandelt mensen met prostaatkanker met radioactieve stof LuP

woe 31 mei
AZ Turnhout is het eerste ziekenhuis in de provincie Antwerpen waar patiënten met een uitgezaaide prostaatkanker behandeld kunnen worden met de radioactieve stof Lutetium 177 PSMA of kortweg LuP. De behandeling kan de patiënt niet genezen, maar kan de levensduur wel verlengen en de levenskwaliteit verbeteren. De behandeling is relatief nieuw en wordt in België slechts in 9 ziekenhuizen uitgevoerd.

Lutetium 177 PSMA is een radioactieve stof die niet in de natuur voorkomt en dus in kernreactoren wordt aangemaakt. Op prostaatkankercellen zit een specifieke structuur: Prostaat Specifiek Membraan Antigen (PSMA). Lutetium-177-PSMA zal zich op deze structuur binden. Zo worden de prostaatkankercellen ter plaatse heel gericht bestraald.

Niet voor iedereen mogelijk

Dr. Koen De Vis: “Een behandeling met LuP is alleen geschikt voor patiënten met prostaatkanker die het PSMA-kenmerk hebben. De behandeling kan bovendien alleen gebeuren bij patiënten voor wie geen andere werkzame behandeling meer mogelijk is en die zelfredzaam en nog in goede conditie zijn, omdat ze 24 uur alleen in de therapiekamer moeten verblijven. De 4 inspuitingen met LuP kunnen de levenskwaliteit verbeteren en de levensverwachting verlengen. Helaas kan de behandeling niet genezen.” 

“De patiënt wordt voor de behandeling gedurende 24 uur opgenomen in onze therapiekamer”, vertelt An Bogaerts, hoofdverpleegkundige van het oncologisch dagziekenhuis. “Zo’n kamer wordt de dag van de opname met folie afgeplakt zodat er nergens radioactiviteit kan achterblijven. Het lichaam en de tumoren nemen een deel van het toegediende Lutetium 177 PSMA namelijk niet op. Dit deel raakt men kwijt via urine en ontlasting, wat wordt opgevangen in speciale tanks verbonden met de therapiekamer. Na 24 uur is de radioactieve straling van de patiënt voldoende afgezwakt zodat die naar huis mag.” 

Foto: AZ Turnhout