Partnerartikel

Alles wat je moet weten over een traplift

din 24 Jan 2023

Ben je al wat ouder, slecht ter been of heb je een aandoening waardoor stappen lastig gaat? Dan kan een trap in huis al gauw een obstakel voor je zijn. Gelukkig hoef je bij lichamelijke gezondheidsklachten tegenwoordig niet direct je woning uit, maar kan een traplift een handige hulp voor je zijn. In dit artikel vertellen we je alles wat je over een traplift weten moet.

Wat is een traplift?

Een traplift is een zetel met een elektrische motor. Hij wordt gemonteerd op een rails die aan de trap bevestigd wordt, zodat je zittend in de zetel boven en beneden kunt geraken. Je kunt hem eenvoudig bedienen met een joystick met knoppen. De hulplift heeft een accu en werkt dus ook als de stroom onverhoopt uitvalt. Zelfs dan kun je dus van boven naar beneden. Hij is veilig in het gebruik en kan ervoor zorgen dat je langer in je eigen woonst kunt blijven wonen.

Welke soorten trapliften zijn er?

Er zijn verschillende soorten trapliften: voor een rechte en een gebogen (wentel)trap en voor een buitentrap. Hierdoor kan het hulpmiddel op vrijwel elke trap worden aangepast. Hij kan ook zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde van de trap worden geplaatst. Je kunt meestal kiezen voor een handmatig of elektrisch aangedreven hulplift.

Er zijn ook verschillende soorten zetels: een draaimodel, met arm- en voetsteun en een klapzetel. Bij het draaimodel kun je - zoals de naam al aangeeft - de zetel draaien en zo je voeten op een vaste ondergrond neerzetten. Dat vergroot de veiligheid. Bij de klapzetel kun je de zitting inklappen zodat hij minder ruimte inneemt. Dat is vooral handig als je niet zoveel ruimte voor de stoellift hebt.

Wat zijn de kosten

Er is geen vaste prijs voor een traplift. Wat je ervoor betaalt is afhankelijk van meerdere factoren, bijvoorbeeld de lengte van je trap, of deze recht of gebogen is, of de stoellift voor een of meerdere verdiepingen is en of je extra opties wilt voor meer comfort.

Een stoellift voor een rechte trap is over het algemeen het goedkoopst omdat dit de meest eenvoudige variant is. Voor deze variant betaal je rond de € 3.900,-. Een hulplift voor een gebogen trap kost ongeveer € 7.650,-. Het model voor de buitentrap kost ongeveer € 4.500. Over het algemeen geldt dat hoe gecompliceerder de stoellift is hoe duurder hij wordt. Daarom kan het een goede optie zijn om voor een tweedehands exemplaar te kiezen. Die kost gemiddeld zo’n € 3.000,- Wil je meer informatie? Bekijk dan dit handige overzicht.

Het plaatsen van een traplift

Omdat een traplift altijd maatwerk is, komt er voordat hij geplaatst wordt eerst een expert langs om een trapmeting te doen. De expert kijkt naar het soort trap in je woonst en bespreekt met je wat je wensen en behoeften zijn. Op basis daarvan krijg je een passend advies. Zo kun je er gerust op zijn dat je de juiste traplift krijgt voor je woning.